THEETUIN EN BOOMGAARD DE STOBBE

 

 

 

 

Wat is een High Tea?

High Tea in Nederland is erg populair. High Tea is samen met vrienden, collega’s of familie genieten van verschillende zoete en hartige hapjes, waarbij volop thee en soms ook koffie gedronken wordt. High Tea, ook wel Tea Party genoemd, wordt in Nederland vaak in de middag tussen 14:00 en 17:00 uur genoten. Nederlandse High Tea lijkt het meeste op wat men in Engeland ‘Afternoon Tea’ noemt.

Een Hollandse High Tea is tamelijk uitgebreid en vullend. Het is een goed idee om van te voren slechts licht te lunchen. Hoewel de meeste uitvoeringen nog altijd de nadruk leggen op zware typisch engelse traktaties zoals scones en sandwiches, zijn er ook steeds meer frisse eigentijdse varianten te vinden.

 

Afternoon Tea

Een Afternoon Tea wordt in Engeland veelal gehouden tussen 16:00 en 17:00. Engelsen drinken er sterke zwarte thee bij, vaak met melk en suiker. De thee wordt uiteraard geserveerd in typisch Engels bloemetjesservies. Een Afternoon Tea bevat enkele echte Engelse traktaties. Het zijn vooral broodachtige recepten, wat de uitvoering soms nogal zwaar, beetje droog en oubollig. 

 ·        Scones met Double Clotted Cream, Jam en Lemoncurd

 

·        Sandwiches (Hartig belegd witbrood zonder korstjes)

 

·        Engelse Muffins, Biscuits of Teabreads 


High Tea in Engeland

Een High Tea in Engeland, Ierland of Schotland kent diverse benamingen zoals ‘Meat Tea’ of ‘Eating Tea’. Deze wordt gehouden tussen 17:00 en 18:00 uur verschilt nogal met de Nederlandse versie. Het lijkt een beetje op een engels ontbijt met witte bonen in tomatensaus, eieren, chips en wit brood met worstjes. Deze stevige hap is vooral voorbehouden aan arbeidersvolk op het platteland.

 

Hoe is High Tea ontstaan?

High Tea in Nederland is de overgewaaide versie van Afternoon Tea uit Engeland. Zo rond 1800 was het gebruikelijk dat de avondmaaltijd pas rond 20:30 geserveerd werd. Het verhaal gaat dat Anna Maria Russell (1783 – 1857) 7 e hertogin van Bedford,  de tijd tussen de lunch en het diner te lang vond. Rond 1840 begon ze zo rond 16:00 uur een lichte maaltijd met thee te nuttigen. Al snel was ook Queen Victoria hier wel voor in en zo was een nieuwe traditie geboren.

De nieuwe gewoonte was aanvankelijk alleen voorbehouden aan de welgestelde dames van de Nouveau Riche in zuid Engeland, maar later (rond 1930) drong het gebruik ook door tot andere lagen van de bevolking.

Vanaf ongeveer 1900 hielden ook mannen Afternoon Tea’s op clubs die niet toegankelijk waren voor vrouwen. Naar verluid dronken de mannen niet alleen thee, maar ook wel koffie of een borreltje erbij. Later is de Afternoon Tea uitgegroeid tot een gezellig moment voor gezelschappen die uit mannen en vrouwen kunnen bestaan.

 Steeds vaker kon je ook buitenshuis, in koffiehuizen terecht voor deze tussenmaaltijd. Daar had je dan de keuze uit diverse Zwarte Theesoorten zoals:

·        Engelse Melange

·        Orange Pekoe

 ·        Earl Grey

 ·        Ceylon Breakfast Tea

 

Welke thee bij de Nederlandse High Tea?

Tegenwoordig zijn er ontelbaar veel varianten thee. Iedere streek waar thee wil groeien heeft zo zijn eigen smaak en geur. Net als bij wijn heb je tegenwoordig theekenners, ook wel theesommeliers genoemd. Zij weten werkelijk alles over de verschillende theesoorten, hun eigenschappen, waar het goed bij past en hoe je het moet zetten. Daar zijn hele studies van gemaakt.

Extra leuk is het als je de theeën, die je proeft bij een High Tea, kunt kopen om thuis na te genieten. Een beetje Theehuis of High Tea Locatie in Nederland voert minimaal 20 soorten thee en dan het liefst een variatie van:

 ·        Zwarte Thee

 ·        Groene Thee

 ·        Rooibosthee

 ·        Kruidenthee

 ·        Thee met gedroogd fruit

 ·        Thee met bloemenaccenten

 ·        Losse theesoorten en bekende “zakjes” thee

 

Bij welke gelegenheid past een High Tea?

High Tea is uitermate geschikt voor verjaardagsfeesten, vrijgezellenfeestjes, vriendinnnenuitjes, club uitjes, personeelsuitjes, hei-sessies, jubilea en afscheidsfeestjes, moederdagvieringen. Ook opa’s en oma’s vinden het erg leuk om met kinderen en kleinkinderen een High Tea te doen.

 High Tea laat zich prima combineren met een fietstochtje, wandeling of creatieve workshop. Steeds vaker zie je dat bedrijven voor een High Tea naar het platteland komen om eens in een complete andere sfeer te kunnen brainstormen over nieuwe koersen in het bedrijf. Zij kiezen dan voor de

Goede High Tea Locaties bieden ook de mogelijkheid om vanaf 2 personen een High Tea te doen. Het is gebruikelijk dat je een High Tea reserveert. Als je niet hoeft te reserveren, mag je je afvragen wat je kunt verwachten, aangezien het maken van een verse High Tea vergt nogal wat voorbereiding vergt.

 

Waar kun je een High Tea doen?

High Tea is erg populair in Nederland en wordt volop aangeboden in

·        Theetuinen

·        Theehuizen

·        Theeschenkerijen

·        Restaurants

·        Hotels

 

Kwaliteit vind je op locaties waar High Tea de hoofdrol speelt.

Hotels zijn in de eerste plaats locaties met voorzieningen om te kunnen blijven slapen, ontbijten en dineren. Een hotel wordt ook wel vaak gebruikt voor zakelijke bijeenkomsten en vergaderen in zalen. Lunches vinden vooral hun weg naar de zakelijke bezoeker die er een afspraak met een klant of collega heeft geregeld.

Zo tussen 13:30 en 17:30 is er in een hotelrestaurant op wat kopjes koffie na weinig te beleven. Het aanbieden van een High Tea biedt mogelijkheden om in deze uurtjes de omzet een boost te geven. High Tea is in hotels duidelijk niet de hoofdactiviteit, maar eerder een bijzaak. Bijzaken krijgen veelal minder aandacht dan hoofdzaken. Wat je vaak ziet is dat hotels wat groothandelgebakjes uit de vriezer trekken en op tafel zetten.

Bij restaurants is het niet veel anders. Zij moeten de tijd zien te overbruggen tussen lunch en diner en zien het ook graag dat er in die tijd wat mensen langere tijd hun stoelen bezet houden. Een zaak die smiddags al vol lijkt, trekt ook meer volk voor de avond. Bovendien vergt het serveren van een High Tea minder van het bedienend personeel dan continue opletten of er nog iemand een drankje bij wil bestellen. De High Tea wordt ook hier ingezet als middel wat ondergeschikt is aan de hoofdactiviteit.

In de keuken is de chef met zijn hulpjes bezig met de voorbereidingen voor de avond. Zij staan meestal niet in de keuken uitgebreid verse taarten te bakken. De groothandel voorziet ook hier meestal in de gebakjes.

Naast dat High Tea in restaurants en hotels minder aandacht krijgt dan het verdient, is ook nog eens de ligging vaak veel minder mooi dan bijvoorbeeld de ligging van een Theetuin. Theetuinen hebben meestal veel ruimte en wijdse uitzichten. Bij een restaurantje met terras zit het terras vrijwel altijd aan een drukke straat. Je moet er oppassen dat mussen en duiven niet van je tafel eten, terwijl je in een theetuin juist geniet van de vogelgeluiden.

 

Check foto’s, reviews en recensies.

Bij veel hotels en restaurants is een High Tea dus een bijzaak. Dat zie je ook terug op internet. Summiere omschrijvingen en weinig tot geen foto’s. Dit zou je op voorhand al moeten alarmeren. Het zegt veel over de aandacht die het product binnen het bedrijf krijgt.

De boodschap is duidelijk: kies een locatie waar High Tea wel de hoofdrol speelt. Doe een online onderzoekje en je ziet al snel ook bij Theehuizen en Theetuinen welke plaats High Tea in het bedrijf in neemt. Op hele drukke terrassen kan je High Tea ook minder uit de verf komen. Bij drukte ligt er constant grote druk op het personeel om iedereen zo snel mogelijk van iets te eten en drinken te voorzien. Hier krijg je dan bijvoorbeeld geen uitleg bij je High Tea of je zit steeds te wachten tot de bediening eindelijk een nieuwe pot thee voor je haalt.

 

De ideale High Tea locatie.

Ideaal zijn de rustige locaties, waar je je gang kunt gaan. Zelf je theetjes pakken, ruimte om te kiezen voor meer zon of schaduw boven de tafel, niemand loopt of zit je in de weg. Daar wordt je één met de natuur (kies een mooie groene locatie!) en beleef je een totaal ontspannen middag. ‘

Aan de High Tea is de grootst mogelijke zorg besteed, want High Tea is hier immers de hoofdactiviteit. En dat kun je zeker zien en proeven! Eenmaal zo’n pareltje gevonden en je komt er altijd weer terug met vriendinnen, collega’s, je moeder en je verjaardag.

 

Wij kennen zo’n heerlijk plekje.

Alles komt hier samen. Een website waar aandacht aan is besteed met veel foto’s die je op voorhand al doen likkebaarden. Gedetailleerde beschrijvingen van de arrangementen. Volop goede recensies. 

Prachtige locatie midden in groen met fiets- en wandelmogelijkheden.  Een klein paradijsje. Het ligt in Drenthe. Gasten komen uit alle hoeken van Nederland speciaal hier naar toe. Ook jij wil het niet missen. 

Welkom bij Theetuin De Stobbe